Alapelvek

0 Shares

Ha az egy órás charton szeretnék kereskedni, akkor a napos helyzet a mérvadó, a hetes pedig a felettes trend adó időtáv. A naposon lehetünk trendirányú vagy korrekciós mozgásban, oldalazásban, illetve lehet olyan is a kép, ami nem felismerhető irányú, csapkodós.

Az imulzus az egy irányba történő mozdás. Egy fordulat akkor kezdődhet el, ha egy imulzus ellentétes az előzővel, és a második az első kiindulását túlhaladja.

Egy trendszerű mozgás több impulzusból állhat, melyben ellenirányú, kisebb imulzusok is lehetnek, de ezek nem zárnak túl a trendirányú impulzusok kiindulási pontján.

A korrekció egy imulzussal szemben kialakuló ellenirányú hullámmozgás, amely nem haladja meg az impulzus kiindulási pontját. Ha a korrekció az impulzus kiindulási pontja alá zár, még nem feltétlenül fordul a trend, ilyenkor figyelemmel kell lenni a magasabb idősíkokra.

Fontos a különböző idősíkok együttes értelmezése.

Mi a fordulat?

Amikor az impulzus végén (legyen az trendirányú vagy korrekciós) előszőr egy áttörési szint sérül, akkor alakul ki a fordulat esélye. Ha trendirányú volt az impulzus, akkor ez a korrekció kezdete, ha korrekciós, akkor a lehetséges trendirányba fordulás kezdete lehet. Ha kialakul ezután (akár kisebb idősíkon, mert pl. trendirányban nincs mindíg visszateszt, nagyon energikusak a mozgások) egy 1-2-3-as forduló, azaz a fordulós 3. impulzus meghaladja az első végét, akkor kimondható hogy megfordult a hullámzás iránya:

Ahhoz, hogy pl. ez a korrekció jobban megfigyelhető legyen, H4-re lekapcsolva az alső zöld szint átütése után sokkal korábban kialakul az 1-2-3 -as szerkezet:

EURUSD vizsgálva H4-en 62 impulzust tudtam jelöltem meg fibo eszközzel. A 62-ből 21 esetben zárt túl az ár trend ellenében a 100%-os szinten, azaz nem folytatódott a trend. Ez azt jelenti, hogy az esetek 67%-ában folytatódik a trend, jó alapot adva a sikeres trendkereskedásre.

A fibo felhúzása: akkor húzom fel a fibo eszközt, ha sérül az impulzus azon tulajdonsága, hogy a kitörési szintek nem záródnak vissza. (Tehát nem azt figyeltem, hogy az ár vissza megy-e 38.2-es szintre, vagy azon túl.)

Ezt tovább vizsgálva EURUSD-on 2019-es évre a visszatesztek mélysége szerinti eloszlás:

38,2% alatt: 7db (15%)
38,2%: 8db (17%)
38,2% – 61,8%: 23db (49%)
61,8% felett: 9db (19%)

Nagyon kicsi a minta, de az talán látszik, hogy a 38.2-61,8 zóna a leg aktívabb fordító helyszín.

Célárak: azon esetekben, amikor az ár a korrekció kiindulása fölé zár, azaz a trend folytatódik, a korrekció mélységére viszonyított fibo kiterjesztési szintek közül a 138,2%-ot 86% eséllyek, a 162,8%-ot pedig 75%-os eséllyel éri el (szintén ezen a kis mintán számítva).

Dax esetén 2016-17 évben 105 db felhúzott fibo H4-en. 27 olyan, ami fordulópontra lett felhúzva így a folytatódás: 74%.

0 Shares
X